
Staffeldt, Darlene 

From: Cooper, Bob 
Sent: Friday, March 02,2001 3:23 PM 
To: Brett Allen (E-mail) 
Cc: Strege, Karen; Staffeldt, Darlene 
Subject: Can a Library Board Sign an Interlocal Agreement? 

Brett: 

You asked whether the Board of Trustees of the St. Ignatius Public Library may sign an Interlocal 
agreement establishing the legal operating basis for the St. Ignatius School-Community Library? The 
answer is no. According to Jim Scheier of the State of Montana Office of the Attorney General, a 
library board does not fit within the definition of the phrase "public agency" in Montana Code 
Annotated section 7-11-103, thus it is not authorized to enter into interlocal agreements. 

Mr. Scheier also tells us that the school district COUld, of course, enter into an interlocal agreement 
with the city of St. Ignatius. However, you have indicated there is some hesitancy on the city's part 
to do so. 

However, pursuant to 22-1-309(3), a library board may enter into a simple contract with a school 
district "to give and receive library service." While the contract would not, under the law, constitute 
an interlocal agreement, it would nevertheless be a legally enforceable agreement between the 
parties. This is consistent with 22-1-312, which authorizes library boards and local political 
subdivisions to "cooperate, merge, or combine in providing library service." 

I hope this provides you with the guidance you were seeking. If I can be of further assistance please 
contact me. 

Bob 

Bob Cooper 
Statewide Technology Librarian 
Montana State Library 
PO BOX 201800 (1515 East 6th Avenue) 
HELENA MT 59620-1800 
Voice: 406-444-5431 or 1-800-338-5087 (in Montana) 
Fax: 406-444-5612 
E-mail: bocooper@state.mt.us 
MSL Website: http://msl.state.mt.us 
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Staffeldt, Darlene 

From: Scheier, James 
Sent: Monday, February 26, 2001 4:17 PM 
To: Cooper, Bob 
Cc: Staffeldt, Darlene; Strege, Karen 
Subject: RE: Interlocal Agreement Question 

Bob - I reviewed the memo, and conducted some research to determine whether there have been 
any statutory or case law changes since the date of the memo that would change the opinion. Based 
on my research, nothing has changed. In my opinion, a library board does not fit within the definition 
of the phrase "public agency" in Montana Code Annotated section 7-11-103, thus it is not authorized 
to enter into interlocal agreements. The school district could, of course, enter into an interlocal 
agreement with the city of st. Ignatius, but you have indicated there is some hesitancy on the city's 
part to do so. 

However, pursuant td 22-1-309(3), a library board may enter into a simple contract with a school 
district "to give and receive library service." While the contract would not, under the law, constitute 
an interlocal agreement, it would nevertheless be a legally enforceable agreement between the 
parties. This is consistent with 22-1-312, which authorizes library boards and local political 
subdivisions to "cooperate, merge, or combine in providing library service." 

Jim 

-----Original Message----­
From: Cooper, Bob 
Sent: Monday, February 26, 2001 3:07 PM 
To: Scheier, James 
Cc: Staffeldt, Darlene; Strege, Karen 
Subject: Interlocal Agreement Question 

HiJim. 

I am currently researching a question from the St. Ignatius Public Library as to whether the Public 
Library Board can enter into an Interlocal Agreement with the St. Ignatius School District to form 
the legal basis for a school-community library. (There appears to be some hesitancy on the part 
of the st. Ignatius City Council to sign the Interlocal Agreement recommended by the Library 
Board.) I have encountered a memo from you to Shelia Cates dated December 3, 1990 re: 
Interlocal Agreements and Public Library Service. The memo concerns whether the Joliet 
Community Library can enter into an Interlocal Agreement with Joliet School District #7. My 
understanding at this point, is that a library board can sign simple contracts to provide library 
service but is not considered a government agency authorized by law to sign an Interlocal 
Agreement. Is this a correct interpretation of your memo and is this information still accurate 
given the legislative and court activity of the past decade? I await your sage guidance. 

Bob 

Bob Cooper 
Statewide Technology Librarian 
Montana State Library 
PO BOX 201800 (1515 East 6th Avenue) 
HELENA MT 59620-1800 
Voice: 406-444-5431 or 1-800-338-5087 (in Montana) 
Fax: 406-444-5612 
E-mail: bocooper@state.mt.us 
MSL Website: http://msl.state.mt.us 
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Staffeldt, Darlene 

To: Cooper, Bob 
Cc: Strege, Karen 
Subject: RE: Library Boards and Interlocal Agreements 

I have read the 1990 memo from Jim to Sheila Cates regarding the interlocal agreement question and' agree with Bob's 
assessment. I would recommend the following action at this time. 

1. Send Jim Scheier a email asking if he still agrees with his presentation on interlocal agreements as give in 
1990. I recommend this because of the other Library Board powers issues and opinions that have happen since 1990. 

2. If Jim Scheier agrees, then we should provide St. Ignatius with our paperwork and explain their two options 
(interlocal agreement between city council and school district or simple contract between Library Board and school district) 
as we see them. I don't think we have to push one option over the other. Do we? 

Thanks, Darlene 

---Original Message--­
From: Cooper, Bob 
Sent: Wednesday, February 21, 2001 8:37 AM 
To: Staffeldt, Darlene 
Cc: Strege, Karen 
Subject: Library Boards and Interlocal Agreements 

Darlene: 

I am following up on our discussion about the question from Brett Allen in St. Ignatius regarding 
which entities may sign an Interlocal Agreement. As we discussed, they are still trying to finalize 
an Interlocal Agreement that would be the "official" basis of the St. Ignatius School-Community 
Library. They have been operating for almost a year now without benefit of a signed agreement. 
The City Attorney is leaning toward having the Library Board sign the Interlocal with the School 
instead of the City Council. He feels that the terms spelled out in the contract involve the 
execution of the powers given by law to the library board more than the powers of the city cou ncil. 
According to Brett, the City Attorney is uncomfortable having the City sign because he sees this 
as a three party agreement where the City has minimal responsibility, while the library board and 
school board have the main responsibilities and are both mentioned frequently throughout the 
proposed Interlocal Agreement language. Brett has asked on behalf of his board if it is legal for 
the board chair to sign an Interlocal Agreement. 

I have just finished reviewing a December 3, 1990 memorandum from Jim Scheier of the State 
Attorney General's office responding to a very similar question involving the Joliet Community 
Library Board. What I understand from my reading of the pertinent sections of MCA and Jim's 
memo is that library boards cannot sign Interlocal Agreements; this must be done by school 
districts, county commissions, and city councils. However, if a library board does sign an 
Interlocal Agreement it can be viewed not as an Interlocal Agreement, but as a simple contract 
and be a legal document in that context. I suggest someone else review this memo and see if 
they reach the same conclusion I did. 

The questions as I now see them are: Do we simply share our documents with the S1. Ignatius 
folk and let them reach their own conclusions? Do we recommend to St. Ignatius school and 
public library board members that they push forward and get the city and school to sign a legal 
Interlocal Agreement? Or do we encourage them to not use an Interlocal Agreement but instead 
form a contract between the library board and the school to operate under? Or do we answer 
another question like how many penguins live on Penguin Island and hope nobody notices that 
we dodged the issue? 

Bob 

Bob Cooper 
Statewide Technology Librarian 
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,STATE OF MONTANA V- I 

DEPARTMENT OF JUSTICE 
AGENCY LEGAL SERVICES BUREAU 

444·2026 

MEMORANDUM 

TO: 

FROM: 

SHEILA CATES 
Coordinator of Library Development 
Montana State Library 

JIM SCHEIER 1s 
Assistant Attorney General 

RE: Interlocal Agreements and Public Library Service 

DATE: December 3, 1990 

You asked me to look into two questions concerning the provision 
of public library service through interlocal agreements. 

Joliet Inter10cal Agreement 
The first question you had is whether the purported interlocal 
agreement between Joliet School District # 7 (District) and the 
Joliet Community Library Committee (Committee) is valid. 
Specifically, you inquired whether the Committee, which is actually 
functioning as the board of library trustees, is one of the 
entities authorized by statute to enter into interlocal agreements. 

Section 7-11-104, MCA, provides, in pertinen'c part: 

Anyone or more public agencies may contract with anyone 
or more other public agencies to perform any 
administrative service, activity, or undertaking which 
any of said public agencies entering into the contract 
is authorized by law to perform. 

Section 7-11-103, MCA, provides: 

For the purposes of this part, the term "public agency" 
shall mean any political subdivision, including 
municipalities, counties, school districts, and any 
agency or department of the state of Montana. 

The question is whether a board of trustees of a public library is 
a "political subdivision", and thus a "public agency" that is 
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authorized by section 7-11-104, MCA, to enter into interlocal 
agreements. 

In 39 Op. Att'y Gen. No. 37 at 150-151 (1981), the Attorney General 
ruled that a municipal housing authority is a public agency that 
may enter into interlocal agreements, making the following 
observations: 

The statutory provisions pertaining to interlocal 
agreements do not include a definition of "political 
subdivision." However, since the purpose of the 
interlocal agreement is to allow "political subdivisions" 
to provide services more efficiently, to the ultimate 
benefit of the taxpayers and citizens of Montana, a broad 
definitions of the term is clearly appropriate. 

Id. at 151. The Attorney General then reasoned that since housing 
authorities are, by statutory definition, "public corporations", 
and public corporations are included in at least two statutory 
definitions of the phrase "political subdivision" in the Montana 
Code Annotated, then a municipal housing authority is a public 
agency that may enter into interlocal agreements. 

The Attorney General has also, in a more recent opinion/ held that 
a rural fire district is a political subdivision which is 
authorized to enter into interlocal agreements. In 43 Op. Att'y 
Gen. No. 56 (1990), the Attorney General noted: 

[A] fire district has been held to be a political 
subdivision. [Citations omitted]. It has also been held 
that fire districts operated by trustees are political 
subdivisions distinct from counties, and are thus 
governmental entities within the meaning of the Montana 
Tort Claims Act. [Citation omitted]. Rural fire 
districts operated by a board of trustees possess all the 
characteristics of a public agency as that term is used 
in the Interlocal Cooperation Act. Fire district 
trustees govern and manage the affairs of the fire 
district; have the authority to provide firefighting 
apparatus/ equipment/ housing, and facilities for the 
protection of the district; appoint and form fire 
companies; and prepare annual budgets. [Citations 
omitted]. Each district has political boundaries, and 
trustees are elected by electors within the fire 
district. [Citation omitted). Based upon the delegation 
of powers and accountability to a local electorate/ it 
is my opinion that rural fire districts '. , are 
political subdivisions within the meaning of the 
Interlocal Cooperation Act. 

Id. at 6. 
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I cannot find a similar basis to conclude that public library 
boards of trustees are public agencies, as defined in section 7­
11-103, MCA. While the Montana Supreme Court has referred to a 
library board as an "adjunct of the local government", the Attorney 
General has, in a subsequent opinion, noted that a library board 
possesses "substantial autonomy from the governing body of the 
local governmental unit within which the library has been 
established. II Municipal Employees Local 2390 v. city of Billings, 
171 Mont. 20, 24, 555 P.2d 507, 509 (1976); 41 Op. Att'y Gen. No. 
91 at 394 (1986). Although I agree that library boards are 
substantially autonomous entities when it comes to operating the 
library, I don't believe a library board of trustees is a "public 
agency" that is authorized to enter into interlocal agreements. 

I cannot find a statutory definition nexus, similar to that found 
by the Attorney General in 39 Op. Att'y Gen. No. 37 (1981), which 
would support a similar conclusion that a library board is a 
"political subdivision". Further, in my opinion, a library board 
of trustees does not possess a separate political identity similar 
to that found by the Attorney General to exist in rural fire 
districts in 43 Op. Att'y Gen. No. 56 (1990). Unlike a rural fire 
district, a public library does not really have distinct political 
boundaries, nor are library trustees accountable to the local 
electorate. 

A library board of trustees may, however, contract with other 
entities, including school districts, to give and receive library 
service. § 22-1-309(3), MCA. The purported interlocal agreement 
between the District and the Committee in this case was entered 
into to "provide proper accountability of allocated tax funds" for 
the provision of library services to the community. In my opinion, 
the interlocal agreement is valid as a simple contract with the 
school district for the management by the District of the fiscal 
details connected with the provision of library service. (Assuming 
that the library is a validly-created public library under the laws 
of Montana) . 

Model Interlocal Agreement 
Your second request was that I review the model interlocal 
agreement that you prepared. Presumably, interlocal agreements may 
be entered between counties and school districts for the purpose 
of providing library services. § 7-11-104, MCA ("anyone or 
more public agencies [including counties and school districts] may 
contract . . . to perform any . . • service. . . which any of said 
public agencies entering the contract is authorized by law to 
perform). See also § 22-1-312, MCA, which provides that "boards 
of educational institutions , and local political 
subdivisions are . . . empowered to cooperate, merge, or combine 
in providing library service. II However, when an interlocal 
agreement is entered between governmental units with general 
powers, the statutes dealing with administration of public 
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libraries apply, as you have anticipated in drafting the form 
interlocal agreement which you submitted to me. 

concerning the appointment and service of the board of trustees of 
the library so created, section 22-1-308 MCA, provides the 
framework for that procedure. In addition, the powers and duties 
of the board as set forth in the agreement should be consistent 
with section 22-1-309, MCA. 

have reviewed the draft interlocal agreement you provided, and 
based on that review. I can find nothing that is patently 
inconsistent with the provisions of those statutes. If you have 
specific questions or concerns about any of the provisions of the 
draft agreement, give me a call and we can discuss them. 
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