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Mr, John Nichols

Chief Librarian

Lewis and Clark Library
120 South Laszt Chance Mall
Helena, Montana 59601

RE: Reguest for lLegal Opinion on Prcocposed Foundation
Program

Doar John:

You have requested our opinion concerning the authority
of the Lewis & Clark City-County Library Bocard to create a
foundation program to accept and expend money from gifts,
grants and donations. Your request poeses several inter-

S related questions which I will attempt to answar one by one.
- 1. Doan the Bosrd of Trustees have the authorityv to

gstablish a program for the acceptance and expenditurc o2
gifts without the approval of the ¢ity or county governing
bodien? '

The duties and powers of a library board of trustees
are set forth in Chaptaer 2, Section 44, of the Revised Codes
0f Montana, 1947. The library board of trustees has exclu-~
sive control of the expenditure of the publlic library fund
and of the operation and care of the library. Section 44-
222; R,C.M. 1947, mets forth the specific powers and duties
of the librery board. It provides that the board shall:

" L] |3 *

(8) Have the power to aoccept gifts, grants and dona-
tions from whatever scurce and +o expend the same for
the egpecific purposa of the gift, grant or donation,
These gifts, grants and donations shall be kept separ-
ate from regular library funds and are not subject to
reverslon at the end of the filscal year.

(3) Exercise such other powers, not inconsistent with
law, necessary for effective use and management of the

X librazry."
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Since you are specifically required to keep gifts,
grants and donationg separate and apart from the public
library funde, it is our cpinion that yocu have the implied
authority to take whatever steps necessary to establish and
maintain ocorntrol over those separate funds, The power t0
organize a foundation or other program which is necessary cr
desirable to accomplish tha% purpose can certainly be
implied from the broad statutory poewers granted to the
board, We ars of the opinion, therefore, that the consent
of the city or county government nead not be obtained in
order for the Board of Trustees to create such an entity.

2. What sort of an eniity may the board create to
insure tax-exempt status?

Although this question was not specifieally raised in
your request, it rust be addrezeasd before the remaining
questions can be answered. The Board's obviocus interest is
to create some sort of entity or fund separate and apart
from the statutory public likrary fund.

The Lewleg and Clark Library, as an agency of a poli-
tical subdivision, 1s not a taxable organization. Contri-
butione made to it for publid purposes are charitakle aon~
tributiors and are already tax deductible. Section 170(e),
I.R.C, However, if a new organization is oreatad by the
Board to accept, hold, invest and expend gifts, ths Board
must insure that that organization is also tax axanmpt in
order that contributions macde to it and its coperation will
also bse tax deductible.

The Internal Revenue Code grants exemption frem incoma
tax to corporations, community chests, trusts or foundatione
organized and operated exclusively for religious, charitable,
sclentific, literary or educational purposes. Those terms
are given their generally accepted meanings. Erection and
mainterance of public buildings, monuments and works and
1eBS&Dlng the burdens of government are by regulation

"charitakle". Both of those purposes would be accomplished
by ??e type of program you propose, I.R,S5. Reg. §1.301(c)(3)-
1(d)(2). : :

In order to qualify for tax-exempt status, the entity
must be organized and operated exclusively for one or more
of those exempt purposes. None of its earnings may inure to
the beneflt of private shareholders or individuals; and it
may not, ag a substantial part of its activities, attempt to
influance legislation or participate in political activities.
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Its assets must be permanently dedicated to an axampt pur-
pese, even in the event of its dissolution. Although a
cemmunity chest, fund, trust or foundation may qualify as an
exempt organization, I belleve the most commenly used entity
for the purpose you proposé is a non-profit corzporation.

The corpcration would be organized under the Montana Non-
{rgfit Corporaticn Act, Chapter 23 of Section 15, R.C.M.

947.

There does not appear to be any reguirement that the
Board itself create or maintain the non-proflt corperation
or other organization, Because the general opsration of the
liprary 1s the Board's responsibility, it may be advisable
for the Board to o so. As you are probably aware, however,
the Great Falls library has a non-profit corporation of the
type you propcse which ls separate and distinct Zrom the
board ¢of trustees. I am not sure of the reason for doing
so; but my guess 1s that if the funds are outside the
control of the board of trustees, there is less pregsure
from the local governmental agencles to use the funds for
genaral operating purposes.

In any event, the Board must create an organization
which oparates for one of the purposes set forth in Section
501(c) {3) of the IRC. It is our recommendation that this
non-profit corporation be formed fcr the charitable and
educational purpoges you propose.

3, ~Whether the orxrganization must obtain tax-exempt

" status and an emplover l1dsrtification number?

Every exempt organization is required to have an em=
ployer identificatien numktaer, whether or not it has em=-
vloyees. Despite the fact that the library has non-profit
status &s a public agenocy, the new organization must apply
for a new employer identification number on I.R.S. Form &S-
4, In additilon, the organization must apply for recognition
as an exempt organization within 15 months of the time it is
created. It ip better, however, to apply for exempt status
immediately. The non-prefit corporation or othar entity to
ba created for the purpcoses you propose should have little
difficulty obtaining the exemption. The applicaticn should
be made on I.R.S. Form 1023 with the Dietrict Director of
the Internal Revenue 8Service, who will, in turn, notify the
organization whether it satisfies the requirements necessary
to have tax-exempt status.
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4, Whether there are any restrictions on how funds
received by the organization are used?

There are several source$ o0f restrictions on how funds
received by your proposed organization may be used, Tha
first and most obviocus restriction 1s in the caee of a gift,
grant or donation given for a specific purpose, Section 44-
222(8), R.C.M. 1947, reguires the board to spend that money
for the stated purpose noted. In addition, the money must
ba spent for the purposeg prescriled in the organization's
articles of incorporation or charter, There 18 no specific
statutory restriction cther than those which generally
roquire the Board to insure the =ffective use and management
of the library.

Another type of restriction upon the spending of money
relats generally to the restrictions placed upon charitable
organizatiecns canerally by the I.R.S5. All of the agsets of
a non-profit, evempt organization must be permanently dedi-
cated to an aexempt purpose. It must opsrate exclusively for
the charitable purpose for which it is organized. No part
of its net earnings can benefit private individuals. ©Nor
can it expand money attempting to influence legislation.
Regulation 1.50l(c) (3)-1(d) (3)., Should the orcanization
£ind it necessary to engage ih some sort ¢of business ac-
tivity which is not substantially related to the charitable,
educational oxr othar purpoze, it may be subject to tax upon
that unrslated businaass income. Section 511, I.R.C.

5. -~ Whether thers are limitations on the duration or
types of investments by non-profit organizaiiona?

There grs no limitations upon the duraticon or types of
investments made by o non-profit organization. The only
restriction, insofar ms the Internal Revenua Service is
concerned, 1s that the organirzation cannct engage in an
unrelated business for profit without being taxed upon that
unrelated business incoms. You will also be rastricted by
the articles of organization which =et forth your purpcses
and powers. So long as 2ll of the income of the organi-
zation is used for the charitable purposes sat forth, you
are not subject to further restriction. Any intaerest which
you may earn on the deposlt of state cr federal grants would
be treated as any other income to the organization unless,
of course, there are restrictions or limications placad upon
the conditions of the grant.
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6. ~ Whether bank accounts establighed and maintained

" by advisory bosrds in Lincoin, Augusta, Boulder and whitehall

for asscrted gifts and grants are i1lleqal?

The means of financing the operation of the library is
establishad by statute. Section 44-229, R.C.M. 1947, gives
the governing body of a city or county the authority to levy
taxes in an amount necegsary to maintaln an adeguate public
library servica. The tax proceeds constitute a separate
fund called tha "public library fund" which must be used
only for the benafir of the publiec library. The fund is
held by the treasurar of the city or county but 1s con=-
trclled solely by the board of trustees.

In the case ¢f a jeint city-county library, the parti-
cipating cities and countiez have antered into a contract
which designates how the expenses of library operation shall
be apportioned and which clty or county treasurer shall have
custody of the funds. BSection 44-215%.1, R.C.M. 1847.
According to the Inter~local Library Contract between the
City of Helena and the County of Lewis and Clark, the
Director of Finance of the City of Helena has custody of the
funds of the joint city-county library. The Lewils and Clark
County Treasurer is recquired to trensfer gquarterly to the
City Director of Finance all tax money collected for tha
city-county library. .

Similarly, the Agreement betwean the Board cf Trustees
cf the Lewies and Clark Library and the Board of County
Commissionere of Jefferson County reguires the County
Commissioners to pay a sum to the Director of Finance. Both
the statutory and the contractual provisions apply to tax
money ccllected by the city or county treasurer for coper-
ation of the library. They, therefore, apply only to the
publie library fund itself.

While it may be advisable for the Board of Trustees to
maintain control over all funds expended for any library
purpose, including gifts which may be made to local advisory
boards, that control is not reguired by statute or by the
two contractual agreements. Therefore, it i1s not l1llegal
for the local advisory boards to maintain separate bank
accounts for the collection and expenditure of gifts or
crants to the library.

6~
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If you have any gquestions with respect to this opinion
or wish to diacuss any aspect or it further, please contact
me.

Yours very truly,

GOUGH, —FOHNSON & WATESGMAN

JPM/ckas

¢c: Mr., Michael J. Mulroney, Chairman
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