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Cooper, Bob 

From: B.G. FitzGerald [bgf1980@yahoo.com] 

Sent: Wednesday, September 24,20082:41 PM 

To: Cooper, Bob 

Subject: RE: library Question 

Bob, 

The county is not about to give the library any more than they have too. We are even continually denied 
our requests for a Library Depreciation Fund. 

The Library board doesn't control any funds relating to building, maintenace, utilities, etc. from either a 
special library levy or from the general fund. 

Okay here is a question. Since the essentials of the library (building, utilities, perhaps insurance) come 
from the county's general fund, is it then possible for the county to discontinue it's support for the library 
using general fund money? Can they just say, "We are not going to pay for a building anymore. Ifyou 
want a building you will need to try and pass a special levy to gather the funds. It 

This all probably sounds pretty stupid, but there is so much turmoil in the county that things don't look 
to good. It has been said by members that if the county tries to move the library to the building the 
commissioners are looking at that they (the commissioners) will be met with much resistance. I am 
trying to find out how much leverage the Library has. Ifwe dig in our heels, can the commissioners just 
say fme we won't provide any facilities, you're on your own. Or if the commissioners can't just leave the 
library without a building, then that would give us a little bit to negotiate on. I know that there is a 
statute that if a library exists it has to continue to exist, but it doesn't say that is has to exist in building. 

Thanks for all the help, 
B.G. 

--- On Wed, 9124/08, Cooper, Bob <hocoopet@mt.gov>wrote: 

From: Cooper, Bob <bocooper@mt.gov> 

Subject: RE: Library Question 

To: "bgfl980@yahoo.com" <bgf1980@yahoo.com> 

Cc: "Reymer, Suzanne" <sreymer@mtlib.org>, "Staffeldt, Darlene" <dstaffeldt@mt.gov> 

Date: Wednesday, September 24,2008, 12:56 PM 


B.G.: 

If the money for the lease, utilities, and maintenance of the library building comes from the library fund 
created through a library specific levy, then the library board has total control over those items. If the 
funding for those items come from the county general fund but are contained in the library budget 
adopted by the library board and submitted to the county, then the library board has the authority over 
those items. If those items are not contained in the library budget adopted by the library board and 
submitted to the county, then the county commission may decide (hopefully in close consult with the 
library board) to lease a different building. In this latter case, should the library board want to exercise its 
authority over these items. then it must be willing to assume the funding of such items through the library 
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fund. It appears that in your case your library levy would need to be increased by a vote of the people in 
order for the library board to meet these additional costs. 

To further complicate the issue, in accord with AG Opinion: Volume No. 49 Opinion No. 16 
(http://doj.mt.gov/resourceslopinions2002/49-016.pdf) if the above items are part of the library fund, 
regardless of whether they corne from your library levy or the county general fund, then the terms of MCA 
15-10-420 ) http://data.opi,~tate.mt.usfbills/l11ca/15/10/15-10-420.htl11)apply.This means that a reduction 
in the base amount of support going to the library is not allowable in most circumstances. 

This stuff gets pretty complicated. Let me know if you need further clarification. Good luck. Bob 

Bob Cooper 

Director of Statewide Library Resources 

Montana State Library 

PO Box 201800 ( 1515 E. 6th Avenue) 

Helena, MT 59620-1800 

Voice: 406-444-5431 or 1-800-338-5087 (in Montana) 

E-mail: bocooper@l11t.gov 

Website: http://rm;Lrnt.gov 

From: B.G. FitzGerald [mailto:bgf1980@yahoo.com] 
sent: Wednesday, September 24,200811:09 AM 
To: Cooper, Bob 
SUbject: Library Question 
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Bob, 

I know I haven't bugged you for awhile, but I need some insight. 

The MCA 22-1-309 says something to the extent that library trustees have exclusive control of 
the expenditure of funds, construction and/or lease of buildings, operation and care of the 
library, and insurance. 

The Garfield County Library currently resides, for free, in a building that the county is leasing 
from the school and the county pays the heat and 112 maintenance. The school pays 1/2 
maintenance, the electricty, and the insurance as near as I can tell, it is hard to get the 
information. As you are probably aware the school and the county are fighting about the much 
overdue maintenance ofthe building and the county would like to terminate the lease and try 
and find somewhere else to stash the library. The place they have in mind is currently, it 
appears, worse than the place we are in now. 

So, because of MCA 22-1-309, it would seem that the county would be able to tell the library to 
take a hike and find and pay for it's own facility, maintenace, insurance, etc. Would that be 
correct? 

Are there any other libraries that are in this similar situation where the county pays for 
everything? The county hasn't said anything about this statute but it would be nice to know if 
they can make the library find it's own place of residence before the library board begins to 
make a fuss over the building the county has for us. 

Thanks for the information, 

B.G. FitzGerald 

Garfield County Library 
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