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I. 
You asked whether a city library which receives funds from the 

county must become a city-county library. A city may either become 
a joint city-county library, pursuant to section 22-1-316, MCA, or 
assume the functions of a county library, pursuant to section 22­
1-315, MCA. In either case, however, the. respective governing 
bodies of the city and the county, or the governing body of the 
county and the city library board of trustees must enter into a 
contract. Since that was not done here, the city library has not 
become a city-county library merely by accepting money from the 
county. 

A library board of trustees is empowered, under section 22­
1-309(8), MCA, to accept gifts, grants, donations, etc. of, inter 
alia, personal property. "Personal property" is def ined as 
including money. § 1-1-205(1), MCA. If a city library board of 
trustees accepts money from the county, it must be treated as 
provided in section 22 1-309(8), MCA. Thus, it must be expended 
only for the "specific purpose" of the gift, grant, donation, etc. 
(if one is specified by the county), and it must be kept separate 
from regular library funds. 

II. 
You also inquired whether city library trustees must reside 

in the city limits. As you noted, there is nothing in the statutes 
pertaining to public libraries which sheds any light on this 
question. Municipal officers must be residents of the city or town 
in which they serve, but city library trustees are not municipal 
officers. sections 7-4-4101 and 7-4-4111(7), MCA. In the 
absence of any residence requirements in the statutes, I would say 
that city library trustees may reside anywhere. section 2­
16-111, MCA, (restrictions on the residence of public officers of 
the State are contained in the particular statutes pertaining to 
the respective officers). 
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.January 11. 1990 

TO: .Jim Scheier 

FROM: Shei la Cates 

RE: Public Library Law 

Today I have two quest ions about the publ ic I ibrary laws. 

The first one deals with whether or not a city library must become 
a ci ty Icounty I ibrary if it receives county funds. One of our city 
libraries has received some funding from the county and they want 
to know then if that means they have become a city/county library 
according to 22 1 315 MCA. There is no contract in place ~,)etween 
the library board of trustees and the county cOfrh'llissioners so my 
interpretat ion is that they would not have to be a city Icounty 
library. The funds from the county could be treated as funds from 
another source such as grant funds. P lease advise me on the 
correct legal interpretation. 

The second question is from the same library, but has actually 
surfaced before in other ways. It deal s with the residence of 
members of boards of trustees. If a library is a city library, 
do the board members have to reside within the city limits or can 
they be county residents? Again, I don't find anything in 22-1­
308 or 22-1-309 MeA that deals with the question. Would there be 
anything in the CODES deal ing with local government that would 
relate to this question. 

Thanl:(s for your assistance. Jim. if I can clarify anything for you 
please call me at 5352. 




